Gyorsképtár

Címlap Legendaromboló

Legendaromboló

Avagy elgondolkodtató -

városi emböröknek

 

Két hülye városi legenda (Urban Legend) van elterjedőben:

1, melege van a nagy bunda miatt,

2, megvakul, ha a szeménél lenyírják a szőrt.

Mint kunsági gyerek, aki még üldögélt a pásztorok tüze mellett hagy írjak néhány sort.

Ad. 1. eleink értelmes, a természeti dolgokhoz nagyon közel álló, azt értő emberek voltak. Miért kínozták volna a kis szógájukat? Annak inkább előnyét nézték, amiért segít nekik, és nagy terhet vesz le róluk. Ha különösebben melege lenne a nagy bunda miatt, akkor nem ilyen fajtára tenyésztették volna ki. De tudtak valamit, amit a városi már fel sem igen fog.

pásztorsuba  Szinte majdnem mindegyik pulit-rövidre lenyíratni akarótól meg szoktam kérdeni: látott már képen, kiállításon pásztort, amint botjára támaszkodva áll a szőrével kifordított subájában? Láttak. És csak lassan kötik össze, hogy a Pulinak is ugyanúgy működik a szőrével kifordított subája :)))

(És azt ki tudja, hogy a birkák miért állnak csoportba déli verőn úgy, hogy fejüket befele dugják a közép felé, és szinte legyezőszerűen állnak a testükkel?)

Ad. 2. Nagyon nagy találmány ám a Puli szemét eltakaró szőrzet, ami, ha rendbe van tartva, egyáltalán nem zavarja őt a látásában --- viszont mindenki mást igen, hogy nem látja a szemét.

Az állatok a velük "szemben álló" valódi szándékait a szeméből olvassák ki. (Az ember is: a szeme sem áll jól...). Amikor a Puli nagy vehemenciával elkezd terelni (szétszedlek, ha nem csinálod, amit mondok...) egy nálánál jóval nagyobb állatot, az megpróbálná kiolvasni a szeméből, hogy valós szándék van-e a hang mögött, tényleg komoly-e a harag, vagy csak látszat?

És nem LÁTJA, megretten s menekül a Puli - látszat - haragja elől. Mert köztudott, gondolom minden kutya-barát között, hogy a Puli bántja a legkevésbé az állatot, amit a "kezére" bíztak. (Az például, hogy megkergeti az idegen macskát, rendezkedő hajlama miatt van, és nem vadászik rá.)

Tegyetek egy próbát: a legtöbb ember a "jé, ez egy puli" felkiálltás után a "milyen melege lehet/van" és a "hogyan lát, hol van a szeme" mondatokkal reagál.

Summa: nálunk anno az első birkanyíráskor legutoljára a Puli volt soron, a hasa szőrzetébõl lett annyi lennyisszantva, hogy ne húzza a sárban, meg az esetleg összenemezesedni kezdő rész felvágva. De semmi kopasztás, mert a Pulit a szőrzete hűti finom légáramlattal!

És nix lánc, meg kennel, szabadnak született, azt hálálja meg.